HF antenna not working that good… :-(

Back side of house
The antenna on the roof

For a year now I own an Icom 7300 and last year I installed a longwire antenna on the roof of our house. Unfortunately, the antenna is not performing that good. The 7300 receives almost nothing, except FT8 and some CW. I almost never hear any SSB phone.

I decided to ask for some opinions on the VERON techniekforum, a forum website of the Dutch hamradio association VERON. People there told me the antenna is hanging too low now for HF frequencies. Our roof is 5 meters above the ground and the longwire hangs about 2 meters higher. But now it seems the 5 meters of the roof don’t count. Even if I placed it two meters above a 40 story build, it would not matter. All the electric noise of the house is beaming inside the antenna and the antenne itself transmits its signal right upon in space.

It would be better when I would hang the wire from the roof over the garden to the shed, which is about 6 meters counting from the walls of the house. But my boyfriend is not too keen on wires hanging above the garden.

Also, I have to make a counterpoise, as it’s not there at the moment. Now the coax cable is functioning as the other half of the antenna and picks up noise, but also transmits signal. That’s probably the case why the 7300 sometimes restarts when I’m transmitting a signal or tuning the antenna. And to make things even less perfects: sometimes our VDSL internet line loses its connection to the street cabinet when transmitting, even when at low power.

So, back to the drawing table. First, in July the roof will be filled with solar panels which we have ordered. It’s better to use as less space as possible on the roof for antennas or other stuff. On the VERON Techniekforum PA9X suggested some other antennas. My favourite suggestion is a:

  • 6.5 meter long vertical (= a 5/8 27 MHz antenna) combined with a CG-3000 remote antenna tuner

This antenna should work from 80 through 10 meters, but the first band only for local traffic. I can live with that. So, on paper this sounds good and my partner is okay with this antenna.

So, for the coming time I will research this antenna solution and hopefully can make it a reality in a couple of months. Hopefully the HF bands will work much better from than on. But… the solar panels give me some doubts about how it will perform. Only time will tell.

Rooftop
Our rooftop

If you have any suggestions for my situation regarding HF antennas, please leave them below in the comments section. Thank you!

(2) COMMENTS

  1. Hallo Alexander, ik lees dat je wat anders wilt proberen qua HF antenne. Omdat je nogal stedelijk woont zo ik zo ie zo een gesloten loop antenne gebruiken. Een verticale antenne zoals jij bedacht hebt pikt erg veel storing op. Ik weet niet hoeveel ruimte jij op het dak hebt, of wat je mag gebruiken? Persoonlijk zou ik een loop maken van zeg maar 40m lengte in het rond als je dat kwijt kunt. 10x10x10x10m of 15x5x15x5m, zo nodig een kleinere loop. Voeden ergens op een hoek met de CG3000. Ik denk dat zoiets al heel leuk werkt, zelfs op 80m nog. Wat nog een mogelijkheid is, een halo antenne maken en voeden met de CG3000. Je zou kunnen experimenteren met de grootst mogelijk ruimte die je hebt op het dak. I kzou er in iedergeval wel mogelijkheden zien. 73, Bas

    1. Hi Bas,
      Dank voor je antwoord. Ik vind het nog lastig om te bepalen met wat voor antenne ik nu door moet gaan. Een mede-amateur heeft me op het idee gebracht van de verticale antenne. Hij woont zelf ook in Rotterdam en heeft er goede ervaring mee.

      Tegelijkertijd kan ik me wel vinden in je opmerking dat een verticale antenne veel storing op pikt. Dat heb ik ook wel begrepen van dit soort antennes. Ik ga eens nadenken over een halo of een loop antenne. We hebben echter niet zoveel ruimte meer op het dak, want begin deze maand zijn er twaalf zonnepanelen geplaatst. Misschien neem ik nog wel contact met je op om als ik nog vragen heb. In ieder geval bedankt voor je reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *